22 d’oct. 2014

Prehistòria - Procediments

1. Indica quin tipus de megàlit és el més abundant a Catalunya i explica’n la funció:
El megàlit més abundant a Catalunya són els dòlmens. N’hi ha de diferents tipus com els de corredor, els amb túmul, els dòlmens simples… però tots eren de caràcter funerari, s’hi enterraven els morts.

2. Escriu les dates aproximades dels esdeveniments següents:
   
L'Homo erectus descobreix el foc. → PALEOLÍTIC   
- Fa 400.000 anys   
Apareixen les primeres manifestacions artístiques. →PALEOLÍTIC
- Fa 30.000 anys
L'agricultura sorgeix en el Creixent Fèrtil. →NEOLÍTIC     
- Any 8.000 a.C.
Els éssers humans inicien l'activitat metal·lúrgica. →EDAT DELS METALLS
- Any 4000 a.C.

3.Fes un informe sobre aquesta imatge:
Aquesta figura s’anomena “Venus de Willendorf”. Va ser descoberta per Josef Szombathy l’any 1908, és de pedra calcària i va estar pintada amb vermell/ocre. Es va crear fa uns 22.000/24.000 anys. Mesura 11,1 cm d’alçada. La pelvis, els pits i el ventre són molt pronunciats
(significa fertilitat). Aquesta escultura ha produït molta polèmica, ja que el seu nom no li fa justícia al comparar-la amb Venus.


4. Observa la pintura rupestre i respon les preguntes següents:

a) On es troben aquestes pintures? A quin tipus de pintura rupestre corresponen?

Són pintures de Tamaulipas, Mèxic. Es troben a les parets i sostres de les coves prehistòriques. Que representen escenes de cacera o de recol·lecció, i inclouen la figura humana.






b) Descriu l’escena i comenta la possible finalitat d’aquestes pintures:

Representa una escena de caça, i la finalitat és marcar el seu territori o explicar aquesta història. Les pintures rupestres llevantines es distingeixen de las representacions màgiques d'animals pròpies de l'art parietal franco-cantàbric pels seus temes referits a l'activitat humana, la vida quotidiana, la caça, la guerra, etc. amb un estil que tendeix a l'estilització la qual cosa les fa semblants a les pintures de l'art rupestre africà.